Muğla’nın Bodrum ilçesinde birçok mahalleye su verilememesi ve şikayetlerin had safhaya ulaşması üzerine yazılı açıklama yapıldı.
BİRÇOK MAHALLEDE SU KESİNTİSİ YAŞANIYOR
MUSKİ (Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü) tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
* “Yağış oranlarının %45 azalması, turizm sezonu nedeniyle yaşanan yoğun su tüketimi, havuz doldurma, sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üstünde seyretmesi ve baraj seviyelerinin geçtiğimiz yıllara oranlara çok düşük seviyelerde olması gibi nedenlerden dolayı Bodrum’un bazı bölgelerinde su kesintileri yaşanmaktadır. Bölge halkının su kesintileri hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahibi olmasının yanı sıra MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından su kesintilerine karşı alınan önlemler ve hayata geçecek olan projeler hakkında açıklama yapma gereği duyurulmuştur.
14 MİLYON METREKÜP SU AÇIĞI VAR
* Öncelikle Bodrum Yarımadası’nın su ihtiyacı ve bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik sağlanan su miktarı hakkında verilere bakıldığında arada önemli bir eksiğin olduğu ortaya çıkmaktadır. Bodrum Yarımadası’nın günümüz itibariyle yıllık su ihtiyacı 44,42 Milyon m³ ancak MUSKİ Genel Müdürlüğüne tahsis edilen ve Bodrum’a vermesi söylenen su miktarı ise 29,50 Milyon metreküptür. Yeni kuyu açılarak bu su miktarının yükseltilmeye çalışılmasına rağmen küresel iklim krizinin etkileriyle çok sayıda su kaynağı kaybedilmiştir sisteme verilebilen su miktarının ise ancak 28,50 Milyon m³ seviyelerinde kaldığı görülmektedir.
* Bodrum’a verilen bu su ise yaklaşık olarak 320 bin kişiye yetecek miktardadır. Ancak Bodrum’da turizm sezonunda ve özellikle Bayram tatillerinde 1 Milyon ’un üzerinde misafir ağırlanmaktadır. Yıllık yaklaşık olarak 16 Milyon metreküp su açığına ilaveten yıllık 5 Milyon metreküp temin edilmesi ön görülen Mumcular Barajından 28 Eylül 2023 tarihinden itibaren su alınamamaktadır.
* Yaşanan bu su yetersizliklerinin geçici ve kalıcı çözümleri için MUSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından önemli projeler hazırlanmış ve hayata geçirilmeye başlanmıştır. Bunlardan ilki Güvercinlik İçme Suyu Artıma Tesisinde arıtma kapasitesinin arttırılması olmuştur. Bayram tatilinde yaşanacak yoğunlukta su ihtiyacının mümkün mertebe karşılanması adına bugün itibariyle 33.700 m³/gün su iletimi sağlanan Güvercinlik İçme Suyu Arıtma Tesisinden, 12.06.2024 tarihi itibariyle 50.000 m³/gün su temin edilmesi için gerekli yatırımlar yapılmış ayrıca yeni açılan kuyuların sisteme bağlanması ile ilave 1500 m³/gün olmak üzere toplam da Kurban Bayramı öncesinde 17.800 m³/gün sisteme su ilave edilecektir.
4 AYRI PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
* Yarımada genelinde yıllık 16 Milyon m³ seviyelerine ulaşan su açığının karşılanması yeraltı su kaynaklarından mümkün olmadığından, Bodrum Yarımadasının acil su ihtiyacının karşılanması amacıyla ilk etapta 4 ayrı proje üzerine yoğunlaşılmıştır.
* Genel Müdürlüğümüzce tespit edilen 4 ayrı yüzeysel su kaynağı alternatifinden yıllık 8,5 ila 10 Milyon m³ su Geyik, Akköprü ve Mumcular Barajları ile Çamköy Biriktirme Deposuna iletilerek kış aylarındaki fazla suyun biriktirilmesi ve kullanılmasının ek bir baraj yapımına gerek kalmaksızın mümkün kılınması adına gerekli başvurular tekraren yapılmış, görüşmeler olumlu yönde devam etmektedir. İlgili kurumca gerekli izinlerin verilmesi akabinde gerekli yatırımlar tarafımızca hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir.
* Dört yıldır etaplar halinde devam eden yüksek debili yeraltı su kaynağı tespit çalışmalarıyla Bodrum Yarımadası’na yıllık 9 ila 12 Milyon m³ yeraltı su kaynağının iletilmesi amaçlı etüt-planlama ve projelendirme çalışmalarına da devam etmektedir.
2040 YILINA KADAR SU SORUNU ÇÖZÜLECEK
* 2024 yılında ‘Muğla İli Entegre Su Yönetim Master Plan’ ayrıca, yaz aylarındaki yüksek debili ihtiyacın karşılanması adına ilk etapta 30.000 m³/gün ikinci etapta ise 60.000 m³/gün olacak şekilde Ekinambarı ve Turgutreis Desalinasyon tesisleri (Deniz suyunu arıtma) etüt ve projelendirme çalışmalarına devam edilecektir. Alternatifli olarak hazırlanan projeler kapsamında Bodrum Yarımadası’nın minimum 2040 yılına kadar su ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir. Bunlara ilaveten atıksu arıtma tesislerinden elde edilen deşarj suyunun yeşil alan, narenciye bahçeleri ve ağaçlandırılacak alan sulamalarında kullanılmasına yönelik çalışmalara da devam edilmektedir.
* 2058 yılı ihtiyacının karşılanması adına da Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün kentimizde Bodrum dahil %82’sinin yer aldığı Batı Akdeniz Havzası’nda kümülatif olarak bakıldığında 2100 yılına kadar su açığı olmayacağı ancak, havzada yer alan 5 alt havzadan sadece Milas-Bodrum Alt Havzasında su açığı olacağı bilgisinden hareketle; su fazlalığı olan Namnam Çayı ve Dalaman Çayı Alt Havzası’ndan, Milas-Bodrum Alt Havzasına su transferi planlaması yapılması yönünde gerekli talepte ilgili kurumlara iletilmiş ve program kapsamına alınması beklenmektedir.
* İlave su çalışmalarının yanı sıra, Bodrum ana içme suyu hattında meydana gelen arızaların azaltılması, taşıma kapasitesinin arttırılması ve şebeke hidrolik yetersizliklerinin giderilmesi için 25 ayrı proje hazırlanmış ve bu projelere turizm sezonunun bitiminde etaplar halinde başlanacaktır. Su kıtlığı yaşanan ilçemizde yeşil alan sulama, araç yıkama ve havuz suyu kullanımları başta olmak üzere hayatımızın her alanında su tasarrufuna gidilmesi, su kaynaklarımızın korunması ve israfın önüne geçilmesi büyük önem arz etmektedir.”
GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024